Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.

Mark Twain

сряда, 11 април 2012 г.

Да оправим България за 1 ден


Да изчистим България за 1 ден! – Каква чудесна инициатива, колко много патос съдържа пожелателното подканяне на бТВ.

А можем ли да оправим България за 1 ден? Вероятно. Не е много трудно.

Какво тормози българина в наши дни? Понеже все „го оправят“, все „реформи“ се правят, та да видим.

На първо място – безработицата. Няма работа. Ами трудничко е. За привличане на инвеститори, които да създават работни места, е необходимо освен ниска данъчна политика и добра обща ситуация. Но докато има корупция на всякакви нива в държавата, трудно ще стане. Какво да се прави? Ами имаме си БОРКОР. Остава и да заработи. Корупция винаги е имало и ще продължи да има. Но нека не е в такива размери, все пак.

Следват ниските заплати. Това е много tricky въпрос. Много ми е забавно да слушам „немонополистите“ петролни фирми, които обясняват, че цените в България на петрола не са по-високи, отколкото в Европа. Даже сме и малко отдолу, реално. Ама това „малко“ дали е толкова малко, колкото да се оправдаят по-ниските заплати например на служителите по бензиностанциите? Нека някой провери колко получава един бензинджия в Лондон и в Ловеч, например. И да видим каква част от цената на горивото е това и дали – в крайна сметка – цената не е изкуствено завишена.
По подобен начин може да се направи сравнение с всеки един друг отрасъл. Например – шофьорите. Колко получава един БГ шофьор и колко - един немски? И двамата пътуват по цял свят и дейността им е сходна, карат подобни камиони и зареждат гориво навсякъде. Така че любимите оправдания на г-н „стопанска камара“ Божидар Данев, че, видите ли, в България сме имали ниска производителност на труда и затова са ни ниски заплатите, са просто прах в очите.
За храните да не говорим. Цените на веригите са много прозрачни и се вижда една и съща верига за колко продава стоката в България и в Германия, например. А разликата в заплатите същата ли е? Едва ли. Така че и тук имаме двоен аршин.
Така че заплатите в България се държат изкуствено ниски. Който каквото и да говори.

Какво друго тормози българина? Престъпност? О, чудесно. Само че съдебната власт у нас е „независима“, сиреч – по дефиниция не може да й се влияе. Прав беше Бойко като казваше „ние ги хващаме, те ги пускат“. Нима не е точно така? Нима няма хора с двуцифрен брой висящи дела на свобода? Трябва да се пипнат законите така, че да няма протакания и внезапни „заболявания“ на обвинените. Както и малко съвест. В най-добрия случай – да възложим делата на чужденци. Те няма да се помайват да ги бавят. Навремето г-н „външен дълг“ Велчев докара едни Агенти на Короната. Ами не е било случайно. Както се вижда – у нас и валутният борд е външно тяло. За да работят нещата, явно трябва някой отвън да дойде и да свърши работата. Ще му платим и пак ще ни излезне пак по-евтино.

Напоследък си говорим (отново) за кучетата. Ами няма как да се дава на 1 човек да осиновява стотици псета. Какво да се прави – всяко куче с маркировка и паспорт. И утре, като стане нещо – чие е кучето? Аха. Ясно. Виновният е ясен. Не е сложно.

И много често нещата се свеждат до това да се спазват законите. Не може да се паркира по тротоарите непрекъснато, особено пред паркинг, както е пред моя офис – паркингът празен, тротоарът – пълен. И после – „няма паркинги“. Няма, ама друг път. Същото важи и за превишената скорост. Сложете камери, не е сложно и направете моментално производство по събиране на глобите или затвор. Не е сложно.

И да не пропуснем проблемът с лекарствата. Това е частен проблем на по-големия, наречен „здравна реформа“. Проблемите в България със здравеопазването започнаха точно когато започна „здравната реформа“. От тогава – насам – все по-зле и по-зле и все повече корупция. Някой правил ли е проверка как фармацевтичните фирми „ухажват“ лекарите? Правят им презентации – през уикенд – в някой лъскав 4-5 звезден хотел. 1-2 пъти годишно – на конгрес в Щатите, Австралия или някъде другаде, на които конгреси се ходи с половинка, била тя законна или не. И всичко това – за сметка на фармацевтичните фирми. После не се чудете защо са ни скъпи лекарствата – тия разходи трябва някой да ги плаща. Така че утре лекарите като излязат да мрънкат за заплати и положение в държавата, да излязат и да кажат колко често ходят на „семинари“, къде и с кого. Не, че всички лекари са така. Редовия персонал наистина не е добре, защото наистина разчита на заплатата си, която наистина е ниска. Но останалите лекари, за които дори и Борисов знае, че взимат 15-20 хил. лв. на месец и нагоре са МНОГО добре. Бонусите от фармацевтичните фирми, за предписване на точно определени лекарства се връщат кеш, безотчетно и бездънно. Защото са много, особено за някои скъпи импланти и консумативи. Като цяло сред лекарите са едни от най-корумпираните хора в държавата. Не всички лекари, да бъдем точно. Но заради едните излиза лошо име и на другите. Факт.

И остана да кажа 2 призакзки за Дянков. Монка, вземи направи една промяна за връщане на 2% ДДС от всяка касова бележка. Ще видиш как хората ще почнат да си искат бонове, обороти да излизат на светло и т.н. Или дай отстъпка 2% от ДДС за плащане с банкови карти. Не е трудно, нали? Ама трябва и желание.

Така че да оправим България за 1 ден не е толкова сложно. Сложното е да има желание за това и управниците да действат наистина „в името на народа“, а не „от собствено име и за своя сметка“.

2 коментара:

  1. Аз по принцип не досаждам почти никъде с коментари, но тук ще си позволя, понеже е още ново блогчето и да не му е самотно...
    И ще кажа, че съм почти на сто процента съгласна с теб, освен в частта с горивото. Не за друго, а защото примерно в Австрия литър бензин е евро и шейсет. Да, заплатите там са различни и разликата между цената на горивото тук и цената на горивото там съотнесена към размера на заплатите тук и там като процентно отношение е впечатляваща, но акцизът който се плаща за горивото в целия европейски съюз е почти еднакъв и аз си признавам, че идея нямам кой го определя, ама гледах тези неща тук
    http://www.energy.eu/ и не че искам да защитавам някакви монополисти, съвсем не, просто мисля, че конкретно за горивата май няма какво много да се направи :(

    ОтговорИзтриване
  2. С горивата темата е дълга, акцентът ми беше върху заплатите на тия дето продават горивата, понеже техният труд е калкулиран в цената, но в Австрия цената на труда е една, а в БГ-то - друга. И си мисля, че компонентата в крайната цена едва ли е пропорционална, дори там да е по-скъпо горивото. А същото важи и за много други стоки - тук се плащат по-ниски заплати и това тежи по-малко на крайната цена.

    ОтговорИзтриване